Søk
Close this search box.

Dette må du tenke på når du velger vinduer

Vinduene dine skal prege boligens fasade i mange år, så det er viktig å gå grundig til verks før du bestemmer deg. Det finnes mange valgmuligheter, og vi guider deg her gjennom noen av de viktigste.
Vindusvalg

Man bytter ut og oppgraderer boligens vinduer av ulike grunner. I de aller fleste tilfeller handler det om nødvendig vedlikehold, og da er det vurderinger som skal tas med tanke på funksjonalitet og estetikk.

Når man bytter til nye vinduer, ønsker man at de også skal bidra til bedre isolasjon. Gamle vinduer kan stå for opptil 40% av varmetapet fra boligen. Ved å bytte fra gamle vinduer med 2- eller 3-lags til nye med 2 eller 3-lags glass, kan dette halvere varmetapet kontra veldig gamle.

Når du bygger nytt, bør vindusflatene inn i planleggingen på et tidlig tidspunkt. Både typen vindu og dets utforming gjør en stor forskjell for fasadens uttrykk, i tillegg til hvordan du kan utnytte dagslyset inni boligens rom.

Ta utgangspunkt i ditt hjem; hvilken stil ønsker du på fasaden, og har du kanskje behov for eksempelvis glass med solskjerming, sikkerhetsglass, støydempende vinduer? Vi guider deg gjennom noen av de viktigste valgene.

1. Hva slags type vindu passer hvor?

Du får vinduer i mange ulike utførelser, men det er også viktig å tenke over hvor vinduet skal plasseres. Trenger du et vindu med toppsving, sidehengsler eller topphengsler, eller skal det være fast i karmen? Skal du montere et nytt vindu på eksempelvis soverommet, vil et vindu med toppsving gjøre det enkelt å lufte ut. Vinduets hengsling vil også avgjøre hvor enkelt det er å rengjøre, spesielt for vinduer som monteres i høyden.

2. Har du behov for støydempende glass?

En stor andel av nordmenn bor i tettbebygd strøk, eller i nærheten av en større vei eller togskinner. Dette forårsaker støy som kan gi helseproblemer. Støydempende glass reduserer inntrengningen av uønsket lyd, og kan være veldig aktuelt på én eller flere sider av boligen din. Vær imidlertid påpasselig med å forsikre deg om at leverandøren oppgir støyreduksjonen for hele vinduet, med ramme og karm, og ikke bare glasset.

3. Vinduer med “solfaktor”

Opplever du at boligen blir i overkant opphetet når solen skinner på sør- og vestveggens vinduer? Hvis du i tillegg ikke ønsker solskjerming i form av utvendige persienner eller markiser, kan du la selve glasset i vinduet ta jobben med å redusere oppvarmingen. Soldempende glass sørger nemlig for en mer stabil innetemperatur, og da uten at sikten ut blir hindret på noen måte.

4. Ønsker du vedlikeholdsfrie vinduer?

Vinduer med glass i treramme har lange tradisjoner i Norge, men stadig flere velger enten aluminiumsprofil eller hel aluminiumsramme. Med karmer og rammer i aluminium slipper du så å si alt det vedlikeholdet som følger med treverk. Vinduer med aluminium har dessuten utviklet seg mye med årene, så det er ikke lenger synonymt med et industrielt og kaldt uttrykk.

I samme ånd kan det også være verdt å ta en titt på vinduer i PVC. PVC er tilnærmet vedlikeholdsfritt og har lang holdbarhet, og de egner seg spesielt godt til områder med mye syre eller salt.

5. Hvor ofte vil du rengjøre vinduene?

Et vindu krever vedlikehold, og rengjøring er en grunnleggende del av dette. Glass med BioClean vasker seg selv mer eller mindre. Dette er vinduer med et belegg som bruker UV-stråler og regn til å bryte ned og fjerne smuss. Det betyr at jo mer varierende vær, jo lenger holder de seg rene. Anbefales på faste vinduer med vanskelig adkomst.

6. Ekstra trygghet med Sikkerhetsvindu

Man velger sikkerhetsvinduer av ulike grunner, men i bunn ligger alltid et ønske om å føle seg trygg. Med et sikkerhetsvindu får du suveren innbruddsikring og solid barnesikring, samtidig som du har en fullverdig rømningsvei i tilfelle brann.

7. Ønsker du sprosser?

Sprosser er en mote som ser ut til å overleve det meste, i hvert fall på tradisjonelle hus og hytter. Dette er en enkel og fin måte å gi fasaden et litt mer tradisjonelt uttrykk, og de finnes i to flere ulike løsninger; både utenpåliggende, gjennomgående og pålimt i forskjellige variasjoner.

Det sier seg litt selv, men gjennomgående sprosser går gjennom glasset og deler det fysisk opp i mindre flater. Utenpåliggende sprosser klipses fast på utsiden av glasset. Disse kan tas av når det er tid for vindusvask eller annet vedlikehold.

8. Unngå dugg

Litt kondens på utsiden av glasset er egentlig et luksusproblem, da det tyder på god isolasjon i glasset, men det finnes “anti-dugg”glass som reduserer forekomsten av utvendig kondens, damp og frost. Glasset er behandlet med en teknologi som får vannet til å danne dråper, noe som igjen fører til at duggen renner ned og sikten forstyrres mest i nedre del av glasset.

Så mange valg

Riktig valg av vindu kan være en avgjørende faktor for komforten og hvor fornøyd du blir i etterkant. Det er verdt å investere litt ekstra tid for å kartlegge nettopp dine behov. I Snekkern kan vi rådgi deg slik at du blir mest mulig fornøyd med det endelige resultatet.

Fagfolk med ekspertise

Utskifting av vinduer er så klart et mye større inngrep enn å gi kledningen et nytt strøk med maling, og vår anbefaling er at du bruker ekspertisen til fagfolk. På denne måten sikrer du å få hjelp til å finne de vinduene som passer best til boligdrømmen din, glassene som møter dine behov, og at alle målene stemmer før bestillingen sendes.

Hos Snekker’n får du alltid snakke med en kompetent fagperson.